4 lights - System fault?!

ICE, Equipment, Options
krimoon
Posts: 12
Joined: Tue Oct 06, 2020 9:06 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

4 lights - System fault?!

Post by krimoon » Tue Oct 06, 2020 9:21 pm

I was driving my Nissan qashqai tekna J11 2015 around at low speed and suddenly these warnings appeared! What's the problem?!

I had Start and Off (no other warnings) issue going for the last few month as the battery went low voltage since my car has been parked for long times however I got a new battery last month and the issue was fixed.

Your help is much appreciated!

Image
Image
Image
Image

Pandjh
Posts: 487
Joined: Sat Feb 04, 2017 11:34 am
Location: South-East England
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai Facelift - J11b (2017–present)

Re: 4 lights - System fault?!

Post by Pandjh » Wed Oct 07, 2020 6:23 am

To me it would suggest a battery issue... perhaps it's not charging properly.
2019 1.3 DiG-T 160 Tekna, black (J11b)
prev 2015 1.2 DiG-T n-tec+, black (J11)
prev 2009 1.5 dCi Acenta, black (J10)

User avatar
calnorth
Posts: 1669
Joined: Mon Feb 11, 2019 2:01 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai Facelift - J11b (2017–present)

Re: 4 lights - System fault?!

Post by calnorth » Wed Oct 07, 2020 7:41 am

BCM clearly don't like the front radar sensor input for one hence the Chassis fault.

You can see what the battery behaviour is like in the Hidden Service Menu.

Mk2 Qashqai Facelift - J11b (2017–present)
1.6 Dig-T N-Connecta

krimoon
Posts: 12
Joined: Tue Oct 06, 2020 9:06 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Re: 4 lights - System fault?!

Post by krimoon » Wed Oct 07, 2020 12:58 pm

Guess what, I just checked my car and all the warnings just disappeared and everything is back to normal! WHAT IS GOING ON NISSAN :?:

The battery is about 1 month old Varta E39 AGM

Here's the stats from hidden menu:

***Illumination signal 0% is probably that my car has the cover on so all cameras and covered.***

Image

User avatar
calnorth
Posts: 1669
Joined: Mon Feb 11, 2019 2:01 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai Facelift - J11b (2017–present)

Re: 4 lights - System fault?!

Post by calnorth » Thu Oct 08, 2020 7:12 am

Sometimes you should drive with that screen selected. You will then see the alternator charging between 13 and 14 or so volts
Mk2 Qashqai Facelift - J11b (2017–present)
1.6 Dig-T N-Connecta

krimoon
Posts: 12
Joined: Tue Oct 06, 2020 9:06 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Re: 4 lights - System fault?!

Post by krimoon » Sat Oct 10, 2020 3:45 pm

I did drive with the screen selected and it shows about 14.75

User avatar
calnorth
Posts: 1669
Joined: Mon Feb 11, 2019 2:01 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai Facelift - J11b (2017–present)

Re: 4 lights - System fault?!

Post by calnorth » Sun Oct 11, 2020 6:58 am

krimoon wrote:
Sat Oct 10, 2020 3:45 pm
I did drive with the screen selected and it shows about 14.75
Thats a good charging voltage. If you do multiple short journeys with Stop/Start you will likely undercharge the Battery. It needs at least 45 minute runs fairly often so the Battery can charge correctly. You should see the Battery charge volts fall from 14.75 to 13.2 or similar as the Battery charges.
Mk2 Qashqai Facelift - J11b (2017–present)
1.6 Dig-T N-Connecta

krimoon
Posts: 12
Joined: Tue Oct 06, 2020 9:06 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Re: 4 lights - System fault?!

Post by krimoon » Tue Oct 13, 2020 2:19 pm

Do you mean that 14.75 means the battery is charging and when it falls to about 13.2 the battery is then charged?

User avatar
calnorth
Posts: 1669
Joined: Mon Feb 11, 2019 2:01 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai Facelift - J11b (2017–present)

Re: 4 lights - System fault?!

Post by calnorth » Tue Oct 13, 2020 4:28 pm

krimoon wrote:
Tue Oct 13, 2020 2:19 pm
Do you mean that 14.75 means the battery is charging and when it falls to about 13.2 the battery is then charged?
Thats about right....
Mk2 Qashqai Facelift - J11b (2017–present)
1.6 Dig-T N-Connecta

Pritch85
Posts: 1
Joined: Wed Oct 14, 2020 6:10 am
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Re: 4 lights - System fault?!

Post by Pritch85 » Wed Oct 14, 2020 6:15 am

Any one get this sorted ? Wifes car has had this issue for a year replaced both dpf pressure pipes and sensor?driving me mad

Post Reply